s1
s2
s3
PODOBNA PONUDBA

 Datum odhoda :  sobota, 20. junij 2020 REZERVIRAJ

IRAN - ČUDOVITA PERZIJA

Bogata perzijska zapuščina, živahna prestolnica Teheran, mesto palač,muzejev,bogate zgodovine,arhitekture in čarobnih bazarjev, Esfahan najlepše mesto Irana,Shiraz mesto vrtnic...

Program
1. DAN
LJUBLJANA/ZAGREB - ISTANBUL - TEHERAN
polet

Zbirališče na letališču v Ljubljani/Zagrebu v popoldanskih urah. Letalski prevoz prek Istanbula oziroma ene izmed evropskih prestolnic v Teheran. Predviden pristanek v poznih nočno - jutranjih urah v iranski prestolnici. Prevoz do hotela mimo veličastnega Homeinijevega mavzoleja, okoli katerega nastaja nova urbana cona. Prvi stik z mestom je značilno živahno orientalsko ozračje, pa vendarle manj kaotično kot v drugih bližnje vzhodnih mestih. Nastanitev v hotelu in nočitev.

2. DAN
TEHERAN
večerja, nočitev

Celodnevni ogled najpomembnejših znamenitosti iranskega glavnega mesta začnemo z ogledom muzeja palač Saadabad, ki se nahaja na severu mesta in se razteza na površini 410 hektarov. Tu je živel zadnji perzijski šah Mohammed Reza Pahlavi. Obiščemo tudi Iranski nacionalni muzej, ki je najpomembnejši muzej v Iranu. Odprli so ga leta 1937. Vsi predmeti, ki so na ogled, so iz predislamske zgodovine Irana. Oglede nadaljujemo v muzeju preprog, kjer nas čudoviti tepihi popeljejo v pravljični svet vzorcev in barv. V kolikor je odprt, obiščemo tudi Muzej draguljev, kjer hranijo največji diamant na svetu »morje svetlobe«, ki ima 182 karatov. Tukaj hranijo tudi globus, kjer so kopnine in oceani označeni z 51.366 dragimi kamni. Sledi še sprehod po enem najbolj živahnih bazarjev Azije. Večerja in nočitev.

3. DAN
TEHERAN – KASHAN – ABYANEH – ISFAHAN
zajtrk, večerja, nočitev

Zgodnji zajtrk in nato vožnja z avtobusom proti Isfahanu. Na poti se ustavimo v Kashanu in si ogledamo čudovit perzijski vrt Fin, ki je na seznamu UNESCOVE svetovne dediščine. Nadaljujemo z ogledom stare kašanske palače Tabatabaei, ki predstavlja bivališče nekdanjih bogatih iranskih trgovcev in bogato dekorirane mošeje in šole Agha Bozorg. Za kratek čas se ustavimo še v vasici Abyaneh, ki ga krasijo še vedno dobro ohranjene opečnate hiše. Vožnjo nadaljujemo proti Isfahanu, najlepšem iranskem mestu. Pred večerom bomo ujeli pogled na mostove na reki Zayande, ki je največja v deželi. Med drugim si ogledamo »most 33 obokov«. Večerja in nočitev v hotelu.

4. DAN
ISFAHAN
zajtrk, večerja, nočitev

Po zajtrku ogled Imamovega trga, ki je dolg 500 m in širok 150 m ter ga obkroža bazar. Obiščemo Imamovo mošejo. Nadaljujemo z ogledom prelepe Loftallahove mošeje, ki jo je uporabljala samo kraljeva družina. Čaka nas še palača Alikapu, ki je nekoč služila kot vhod v kompleks palač. Vse te zgradbe so nastale v času Safanidov v 16. stoletju. Preden zapustimo ta veličastni trg, se oglasimo še v delavnici, kjer izdelujejo miniature, ki jih še danes slikajo s čopiči iz mačjih dlak. Popoldan obiščemo Petkovo mošejo, ki je med najstarejšimi v deželi. Od palač si ogledamo še Palačo 40 stebrov, ki slovi po freskah. V 18. stoletju je služila kot sprejemna palača. Nekaj prostega časa. Večerja v lokalni restavraciji. Nočitev.

5. DAN
ISFAHAN - NAIEN – YAZD
zajtrk, večerja, nočitev

Vožnja proti Jazdu s postankom v Naienu, mestecu na robu puščave, ki je znano po izdelavi abas ov iz kamelje dlake. Ogledamo si Petkovo mošejo, ki so jo zgradili že v 7. stoletju in je med najstarejšimi v deželi. Jazd naj bi ustanovil kralj Yazdgerd I., vendar legenda pripoveduje, da je mesto še starejše. Najprej ogledi stolpa Tišine in nato še templja Večnega ognja, ki tu gori že od leta 470. Mesto je še danes center zaratusterstva, najstarejše svetovne religije. V svojih zapiskih ga je omenjal že Marco Polo. Sprehodimo se po bazarju tega živahnega trgovskega mesta, ki še danes slovi po izdelavi brokata in je pod UNESCO-vo zaščito. Večerja in nočitev v hotelu.

6. DAN
YAZD - PASARGARD - ŠIRAZ
zajtrk, večerja, nočitev

Po zajtrku nadaljevanje z ogledi Yazda in sicer najprej sprehod skozi Abadove vrtove in postanek ob mošeji Majsede Jame. Na poti proti Širazu postanek za ogled ciprese v Abarkuhu, ki je stara več kot 4000 let. Nadaljevanje potovanja proti Pasagardu, eni izmed ahamenidskih prestolnic z grobnico Kira II. Mesto je bilo naseljeno že v 3. in 4. st. pred Kristusom. Pozno popoldne prihod v Širaz, mesto slavčkov, vrtnic in pesnikov. Širaz je rojstno mesto Hafeza in Sadija in velja za kulturno prestolnico Irana. Ogled koranskih vrat, ki nas pozdravijo ob vstopu v mestu. Če čas dopušča, še ogled bazarja. Nočitev v hotelu.

7. DAN
ŠIRAZ – PERZEPOLIS
zajtrk, večerja, nočitev

Zjutraj vožnja do Perzepolisa in ogled veličastnega mesta, ki se dviguje na terasi nad ravnino. Graditi ga je pričel že Darej Veliki. Mesto je požgal Aleksander Veliki, vendar so še danes njegove ruševine osupljive. Sprehod skozi Vrata narodov v sprejemno dvorano Apadano in ogled zimske palače 100-tih stebrov. Zapeljemo se tudi do nekropole perzijskih kraljev. Ogledamo si veličastne grobnice, ki so vklesane v skalo in Zoroastrsko kocko. Povratek v mesto in obisk Hafisovega ter Sa'adijevega mavzoleja. Obiščemo tudi perzijski vrt in čudoviti mavzolej, v sklopu katerega je tudi Petkova mošeja. Večerja in kratek počitek v hotelu.

8. DAN
ŠIRAZ - ISTANBUL – LJUBLJANA/ZAGREB
polet

Prevoz na letališče ponoči. Polet proti Istanbulu in naprej proti Ljubljani/Zagrebu, kjer je predviden pristanek v jutranjih urah.

Cena vključuje

 • povratno letalsko vozovnico na relaciji Ljubljana/Zagreb – Teheran in Shiraz - Ljubljana/ Zagreb,
 • letališke in varnostne pristojbine,
 • nočitve z zajtrki v hotelih 4* lokalne kategorije v dvoposteljnih sobah,
 • 6 večerij v hotelih ali lokalnih restavracijah,
 • avtobusne prevoze po programu,
 • lokalnega vodnika v angleškem jeziku,
 • vse oglede in vstopnine po programu,
 • spremljavo slovenskega vodnika in organizacijo potovanja.

ODHODI IN CENA

15.02.,14.03.,25.04.-ZAGOTOVLJENO,20.06.,19.09.,24.10.2020

Doplačila

DOPLAČILO ZA MANJŠO SKUPINO: 

 • med 20 in 24 potnikov 70 €,
 • med 15 in 19 potnikov 130 €.


MOŽNA DOPLAČILA na poti:

 • osnovne napitnine približno 50 € (tudi otroci)

MOŽNA DOPLAČILA ob prijavi:

 • iranski vizum in posredovanje, ki znaša 65 €,
 • enoposteljna soba 250€.

POPUST:

 • 5 % do 12 let starega otroka v spremstvu dveh odraslih oseb.

REZERVIRAJ